1. 4. 2025   |   svátek má Hugo
 

Avokádová majonéza

Název Množství a jednotka
avokádo 1 ks
sůl
cukr 1 lžička
slunečnicový olej 2 lžíce
citron 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Avokádo - český název je "Hruškovec přelahodný" - je exotické ovoce s jemně oříškovou příchutí původem ze středu Jižní Ameriky. Má hruškovitý, oválný až kulovitý tvar, silnou, lesklou slupku tmavě zelené barvy. Barva dužiny může být od světle zelené až po žlutou (záleží na odrůdě). Dužina má jemnou, máslovou konzistenci.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Obsahuje spoustu minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Je v něm obsažen také lecitin, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. Pozor při hubnutí, avokádo obsahuje téměř třetinu tuků, byť ve formě nenasycených mastných kyselin, které jsou jinak zdraví prospěšné.
Avokádo při koupi nesmí být kašovité, raději kupujeme tvrdé, s neporušenou slupkou, a necháme je doma dozrát zabalené do papírového sáčku nebo do novin při pokojové teplotě.
Málo se ví, že SLUPKA, PECKA I LISTY AVOKÁDA jsou JEDOVATÉ.



Postup
Zralé avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a lžící vydlabeme dužinu do vyšší nádoby. Přidáme lžičku hořčice, půl lžičky soli, zarovnanou lžičku cukru, šťávu z jednoho malého citrónu, špetku pepře a dvě lžíce slunečnicového oleje. Pomalu rozmixujeme do hladké jemné hmoty. Ochutnáme a dochutíme solí, cukrem, případně citronovou šťávou podle vlastní chuti.
Avokádovou majonézu (dip) podáváme k masu, zelenině, do salátů, jako omáčku na hranolky i jako pomazánku.

Tip:
Zralé avokádo má tmavě zelenou, lesklou, tvrdou slupku a po jemném zatlačení palcem by mělo být lehce poddajné. Zralé avokádo se lehce oloupe, případně vydlabe lžící, pecka jde snadno vyjmout.
Tvrdé avokádo necháme dozrát dva až tři dny při pokojové teplotě.




 


RECEPTY

Celerový salát s uzeným lososem

Postup: Polovinu středně velkého celeru a 2 menší jablka oloupeme a nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Smažené žampióny

Postup: Žampiony oloupeme, odkrojíme nožičky / ty můžeme použít do polévky/ a obalíme v... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle s lososem a brokolicí

Postup: Brokolici a těstoviny uvaříme každé zvlášť v osolené vodě doměkka a scedíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku, mléko a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Postup: Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace na Fojtství

Restaurace na Fojství se nachází v malé vesnici Veřovice která leží u západního...